Twitter
Akvadom-logo

Ormarići za kupatila - Saveti za kupovinu gornjih elemenata

22.02.2021 09:57


ORMARIĆI ZA KUPATILA - SAVETI ZA KUPOVINU GORNJIH ELEMENATA I OGLEDALA



Postavljanjem pločica i sanitarija završili ste jedan deo uređivanja i renoviranja kupatila, sada slede fini radovi i kompletiranje savršene kompozicije i opremanje enterijera.
Lepota i estetika kupatila nastaju upravo odabirom pravog kupatilskog nameštaja, a u ovom tekstu ćemo pisati o visećim ormarićima za kupatila odnosno gornjim elementima i ogledalima. Ukoliko vas zanimaju i donji elementi (vertilale i komode) možete pročitati naš prethodni tekst.



Gornje elemente često nazivamo i drugim nazivima, kao na primer: ogledalo za kupatilo, police za kupatilo, kupatilski viseći elementi, ormarići sa ogledalom, itd. Danas postoje i kolekcije kupatilskog nameštaja pa tako svaki gornji element ima i svoj prateći donji element, a vrlo često i dodatne ormariće (vertikale ili komode) koji su istog dizajna.


Savremena kupatila pored osnovne higijenske namene imaju i funkciju opuštanja, prostorije koje služe za kompletno uživanje. Važnu ulogu u uređivanju enterijera kupatila imaju viseći elementi i ogledala, a mi ćemo vam u nastavku dati informacije i ideje koje će vam pomoći pri izboru.






ODABIR MATERIJALA I BOJA GORNJIH ELEMENATA ZA KUPATILA


Kao i donji elementi, tako i gornji elementi najčešće se prave od iverice i medijapana. Zbog velike vlage koriste se ovi polumeki materijali, koji se mogu kreirati i u kombinaciji sa drugim materijalima poput stakla i metala.


Savetujemo da birate kupatilski nameštaj koji je izrađen od medijapana sa sistemom vakumiranja i preciznog farbanja poliuretanskim bojama kojima se dobija visoka otpornost na vlagu. Tako će vaš nameštaj trajati duže.


Kada je dizajn i boja u pitanju, nepogrešiv izbor jebela boja koja se uklapa u sve enterijere kupatila. Ukoliko želite da eksperimentišete, možete probati sadrugim bojama koje se uklapaju sa pločicama, možda nekacrna varijanta iliteksture drveta ilimetala. Takođe, morate voditi računa da dizajn i boja gornjih i donjih elemenata bude isti.



ODABIR DIMENZIJA I OBLIKA GORNJIH ELEMENATA ZA KUPATILA


U zavisnosti od veličine kupatila i prostora koji želite da iskoristite za postavljanje kupatilskog nameštaja možete odrediti koji oblik i dimenzije trebate odabrati. Bez obzira na veličinu kupatila morate voditi računa prilikom određivanja mesta za kupatilski nameštaj. 


Savetujemo da prilikom kupovine kupatilskog nameštaja, u isto vreme birate donje i gornje elemente kako bi savršeno uklopili dimenzije ali i dizajn, ukoliko kupujete zasebne elemente a ne kolekciju. 


Viseći ormarići koji se postavljaju iznad umivaonika prave se u različitim oblicima i dimenzijama, a potrebno je da dimenzije za vaše kupatilo odredite u odnosu na donji element i slobodan prostor koji se nalazi iznad lavaboa. 


Ukoliko imate manji prostor i manje kupatilo, možete izabrati gornji element sa manjim ormarićem ili ormarić na čijem frontu se nalazi ogledalo, čime dodatno proširujete prostor za odlaganje. 


Kod većih kupatila čest je slučaj da imamo dupli umivaonik, u tom slučaju imate veće mogućnosti za kombinaciju ogledala i visećih ormarića. Možete postaviti dva zasebna ormarića ili dva ogledala iznad umivaonika i jedan veći ormarić između.


Ukoliko ne želite da imate ormarić već samo ogledalo, ili ogledalo sa etažerom, imate veliki izbor kako veličina tako i oblika ogledala. Ogledala mogu biti iz više delova, u različitim oblicima (okrugla, pravougaona, sa više uglova i drugih oblika). Pri odabiru veličine ogledala razmislite da li ćete u skorije vreme možda tu poželeti dodatno svetlo ili dodatni ormarić, pa ostavite malo prostora.






TIPOVI GORNJIH ELEMENATA I OGLEDALA ZA KUPATILA


Izbor gornjih elemenata i ogledala danas je raznolik, pa tako postoje različiti tipovi. U zavisnosti od veličine i oblika vašeg kupatila ali i vaših želja i ideja, možete izbarati neki od sledećih tipova: ogledalo, ogledalo sa etažerom, ogledalo sa ormarićem ili ormariće bez ogledala. 


U dizajnu enterijera kupatila svaki segment je bitan, ali odabir dobrog ogledala pravi razliku i prva je stvar što primetimo kada uđemo u neko kupatilo, šta ćemo svi volimo da se ogledamo. Danas je prosto nemoguće zamisliti kupatilo bez ogledala, i najčešće se nalazi iznad umivaonika. Ogledala mogu biti različitog oblika ali mogu biti iz više delova. Dimenzije ogledala se kreću od 40cm do 120cm.


Ukoliko izaberete opciju da postavite samo ogledalo, postoje i etežeri koji mogu biti korisni u tom slučaju za odlaganje stvari koje često koristite. Etažeri su manje police koje se postavljaju ispod ogledala, obično su izrađeni od stakla. Mogu biti različitih oblika i dimenzija, uglavnom se uzimaju i širini ogledala, ali to nije pravilo tako da možete eksperimentisati.


Ukoliko imate veliko kupatilo i dovoljno prostora za više elemenata kupatilskog nameštaja, možete postaviti samo ogledalo iznad umivaonika. Ali, ukoliko je vaše kupatilo manje, najbolji način za uštedom prostora za odlaganje svih stvari koje korisitmo sakodnevno, pored donjeg elementa ispod lavaboa je postavljanje gornjeg elementa iznad lavaboa. 


Danas je jako retko naći gornji element iznad umivaonika koji nema ogledalo, zato ćemo se fokusirati na ormariće sa ogledalom. U ponudi je veliki izbor ormarića koji se mogu na više načina kombinovati sa ogledalom: ogledalo u sredini a sa obe strane ormarići ili police, samo sa jedne strane (leve ili desne) ormarići ili da se ogledalo nalazi na frontovima ormarića što se preporučuje za manja kupatila kako bi se stvorio veći prostor za odlaganje. Kod izbora elemenata koji imaju police sa jedne strane ogledala, obratite pažnju na orjenataciju (police sa leve ili desne strane) kako bi vaš ugođaj uz novi ormarić bio potpun.


Pored ogledala moderni viseći ormarići imaju i osvetljenje, uglavnom led rasvetu koja može imati indukcijsko paljenje i gašenje ili se može uključivati putem senzora za pokrete. Najnoviji modni trend su ogledala koja imaju ugrađeno led osvetljenje, digitalni sat, radio i druge mogućnosti. Led osvetljenje koje je ugrađeno u elemente daje prijatnu belu boju, što olakšava brijanje ili šminkanje uz ogledalo, ali daje i fino ambijentalno svetlno i utisak modernog kupatila.






AKVADOM NOVI SAD - VELIKI IZBOR KUPATILSKIH ORMARIĆA

 

Nadamo se da sada imate jasniju sliku kako da opremite vaše kupatilo i koje modele kupatilskih ormarića da izaberete. Za kraj želimo još da vam preporučimo najkvalitetnije proizvođače kao što su Piramida, Pino art, Geberit, Kolpa San i Top Dom City.

Ako ste u mogućnosti posetite naš salon u Novom Sadu u Bulevaru Patrijarha Pavla 115, ili pogledajte ponudu na našem portalu i poručite online sve što vam je potrebno. Za dodatne informacije pozovite naš stučan tim na broj: 021/30-22-348.


KONTAKT

  021/3022 348 | 060 02 06 07 6

   Bulevar Patrijarha Pavla 115, Novi Sad

   office@akvadom.rs

RADNO VREME

Pon - Pet / 08:00 - 20:00h
Subota / 08:00 - 16:00h

Matični broj: 21518921
PIB: 111664830
Žiro račun: 160-0000000559349-32 (Banca Intesa a.d. Beograd)