Twitter
Akvadom-logo

Ormarići za kupatila - Saveti za kupovinu donjih elemenata

17.02.2021 16:11


ORMARIĆI ZA KUPATILA - SAVETI ZA KUPOVINU DONJIH ELEMENATA


Ukoliko ste u procesu renoviranja kupatila a nakon postavljanja pločica i sanitarija došao je na red i odabir kupatilskog nameštaja, ili želite da zamenite već postojeće kupatilske ormariće, mi ćemo vam dati savete kako da izaberete ormariće za kupatila kojima ćete biti zadovoljni u svakom smislu.


Pre kupovine potrebno je da se dobro informišete, da odlučite šta želite i izmerite prostor u kom želite da postavite ormariće i komode. U ovom tekstu daćemo vam informacije dimenzijama i oblicima ormarića, materijalima od kojih se izrađuju i svim mogućim tipovima ormarića, komoda i vertikala.


Danas su kupatila postala mali spa centri, mesta na kojima više ne obavaljamo osnovne higijenske potrebe već prostorije koje služe za kompletno opuštanje i uživanje. Svakom kupatilu, bez obzira na veličinu, potreban je prostor za odlaganje stvari i sitnica koje koristimo svakodnevno (peškiri, proizvode za ličnu higijenu, sredstva za čišćenje, itd). 


Pored rešavanja problema samog skladištenja tih stvari, važno nam je da imamo što bolju organizaciju i da znamo gde nam se šta nalazi u svakom trenutku. U današnje vreme postoje različiti oblici i modeli ormarića za kupatila, tako da ih možete uklopiti u svakom kupatilu bez obzira na veličinu. 


U nastavku ćemo pokušati da vam damo sve bitne informacije i pomognemo da nađete najbolje rešenje za vaše kupatilo.



ODABIR DIMENZIJA I OBLIKA ORMARIĆA ZA KUPATILO


U zavisnosti od veličine kupatila i prostora koji želite da iskoristite za postavljanje kupatilskog nameštaja možete odrediti koji oblik i dimenzije trebate odabrati. Bez obzira na veličinu kupatila morate voditi računa prilikom određivanja mesta za kupatilski nameštaj. 


Standardna visina ormarića sa umivaonikom je 85cm, dok se širine kreću od 45-65cm. Dok 


Kako bi postavili pravilan raspored ukazaćemo na neke moguće greške:

  • voditi računa ukoliko se postavlja u blizini ulaznih vrata, ako se vrata otvaraju ka unutra mogu smetati pri kretanju

  • ukoliko imate tuš kabinu sa vratima, mogu smetati pri ulasku i izlasku iz tuš kabine

  • proveriti da li će smetati prilikom sedenja na wc šolji

  • i da li će generalno smetati prilikom kretanja u kupatilu


Ukoliko imate manje kupatilo, savetujemo da prostor ispod umivaonika iskorisite tako što ćete kupiti ormarić sa lavaboom. Ovaj tip ormarića je idealno rešenje za svaku veličinu kupatila. Ako je vaše kupatilo baš malo i želite da uštedite što više prostora, možete izabrati neki od najužih ormarića kod kojih je slavina uglavom sa strane kako bi se uštedelo na prostoru.


Kod srednjih veličina kupatila moguće je ubaciti dodatni prostor za odlaganje. U zavisnosti od prostora i oblika vašeg kupatila možete se odlučiti za različite oblike vertikalnih ormara, uskih ukoliko je kupatilo uže ili dubljih ukoliko ima prostora za to.


Velika kupatila pružaju i velike mogućnosti. Dobrim rasporedom i odabirom kupatilskog nameštaja možete ulepšati prostor ali i poboljšati organizaciju i odlaganje svih stvari i proizvoda potrebnih za svakodnevne potrebe u kupatilu.



ODABIR MATERIJALA I BOJA KUPATILSKIH ORMARIĆA


Kada ste odlučili kojih dimenzija i oblika će biti ormarići i na kom mestu će se nalaziti, dolazimo do toga da trebate odrediti od kog materijala da budu izrađeni i koju boju odabrati.


Kupatilski nameštaj se pravi od polumekih materijala zbog velike vlage, pa tako najčešće možemo naći ormariće od iverice ili medijapana. Takođe, postoje i kombinacije ovih materijala sa staklom i metalom.


Savetujemo da birate kupatilski nameštaj koji je izrađen od medijapana sa sistemom vakumiranja i preciznog farbanja poliuretanskim bojama kojima se dobija visoka otpornost na vlagu. Tako će vaš nameštaj trajati duže.


Kada je dizajn i boja u pitanju, nepogrešiv izbor je bela boja koja se uklapa u sve enterijere kupatila. Ukoliko želite da eksperimentišete, možete probati sa drugim bojama koje se uklapaju sa pločicama, možda neka crna varijanta ili teksture drveta ili metala



TIPOVI DONJIH ELEMENATA KUPATILSKIH ORMARIĆA


Vremenom kako su kupatilski ormarići postali sve popularniji, tako se i izbor povećavao. Shodno vašim potrebama i željama možete kupiti ormarić sa fiokama, policama sa ili bez vrata, korpe za veš ili da kombinujete. 


Pored kombinacije ovih elemenata, možete se odlučiti za neki od ponuđenih tipova ormarića. Predstavićemo vam sve modele.



ORMARIĆI ZA KUPATILA SA ILI BEZ LAVABOA


Nekada se su se umivaonici kupovali zasebno, danas je uglavnom slučaj da lavaboe kupujemo u kombinaciji sa ormarićem koji dosta olakšava skladištenje stvari i uređivanje kupatila. Ukoliko ste se odlučili za kupovinu ormarića ispod lavaboa, sada trebate odlučiti koji tip želite. Postoji nekoliko varijanti. 


Možete birati da li želite ormarić sa ugradnim lavaboom koji se postavlja u usečeni deo ormarića, sa nadgradnim modernim lavaboom koji se postavlja na ravnu ploču ormarića. Jedna od bitnijih razlika u dizajnu je da li je lavabo izbačen u odnosu na telo ormarića, pri čemu su četvrtasti umivaonici u ravni sa ormarićem, dok su klasičniji umivaonici, čiji je prednji deo ovalnog oblika, blago izbačeni.


Možete razmisliti i o duplim umivaonicima, ukoliko je porodica veća i više osoba ima potrebu za sređivanjem u istom vremenskom periodu.

Umivaonici se uglavnom prave od porcelana, postoje različite dimenzije modela od 40cm do 120cm u razmacima od 10cm. Kao što smo već naveli mogu biti ugradni ili nadgradni a takođe postoje različiti oblici i modeli.

Primer donjeg elementa ormarića sa nadgradnim umivaonikom

 

SAMOSTOJEĆI I KONZOLNI KUPATILSKI ORMARIĆI

U poslednjem periodu veoma su popularni i vrlo elegantni konzolni ormarići. Ovi ormarići se montiraju na zid, nemaju nožice i veoma lepo izgledaju. Konzolni ormarići ulgavnom se kupuju bez lavaboa, a na njih se postavljaju moderni i elegantni lavaboi različitih oblika.

Kada su u pitanju samostojeći, to su klasični ormarići sa nožicama koji se postavljaju direktno na pod. Ulgavnom dolaze u paketu sa ugradnim lavaboom, ali ima i modela samostojećih ormarića sa ravnom pločom na koju se postavljaju moderni lavaboi.



VERTIKALE I KOMODE

Pored ormarića koji se postavljaju ispod lavaboa, postoje vertikalni ormari i komode koje možete postaviti na drugim mestima u kupatilu. Takođe se dele na samostojeće i konzolne.

Komode su manji ormari sa ravnom pločom koje mogu biti sa fiokama, policama sa ili bez vrata i koje uglavnom služe za odlaganje peškira i kozmetike. Na nekim modelima se nalaze i ogledala.

Vertikale su uglavnom uski a visoki ormari koji su obično sastavljeni od kombinacije fioka, polica sa vratima i bez, a često se u njima nalaze i korpe za veš. Mogu se naći u različitim veličinama i dimenzijama što omogućava da se ukope u svaki prostor bez obzira na veličinu, a veoma su korisni za odlaganje svih stvari i proizvoda koje koristite u kupatilu kako bi vam bili uvek pri ruci.




AKVADOM NOVI SAD - VELIKI IZBOR KUPATILSKIH ORMARIĆA

Nadamo se da sada imate jasniju sliku kako da opremite vaše kupatilo i koje modele kupatilskih ormarića da izaberete. Za kraj želimo još da vam preporučimo najkvalitetnije proizvođače kao što su Piramida, Pino art, Geberit, Kolpa San i Top Dom City.

Ako ste u mogućnosti posetite naš salon u Novom Sadu u Bulevaru Patrijarha Pavla 115, ili pogledajte ponudu na našem portalu i poručite online sve što vam je potrebno. Za dodatne informacije pozovite naš stučan tim na broj: 021/30-22-348.


KONTAKT

  021/3022 348 | 060 02 06 07 6

   Bulevar Patrijarha Pavla 115, Novi Sad

   office@akvadom.rs

RADNO VREME

Pon - Pet / 08:00 - 20:00h
Subota / 08:00 - 16:00h

Matični broj: 21518921
PIB: 111664830
Žiro račun: 160-0000000559349-32 (Banca Intesa a.d. Beograd)