Twitter
Akvadom-logo

Šta su tuš kanalice i čemu služe?

23.03.2021 19:45


ŠTA SU TUŠ KANALICE I ČEMU SLUŽE?



Da li i vi pripadate grupi koja bi pre izabrala tuš kabinu pre kade? Ili zbog manjeg kupatila jednostavno morate da uštedite prostor i postavite tuš kabinu? Ukoliko je odgovor bar na jedno pitanje “da”, u ovom tekstu pokazaćemo vam kako možete napraviti modernu tuš kabinu i kako da rešite problem sa odvodom i neprijatnim mirisima iz kanalizacije.


Sa rastom potražnje tuš kabina, proizvođači su pokušali da tradicionalni odvod podignu na viši nivo i time svima nama olakšaju i ulepšaju tuširanje. Tako su nastale tuš kanalice, koje predstavljaju relativno nov izum koji je nastao pre 10ak godina.


U nastavku objasnićemo vam šta su tuš kanalice, koje su im prednosti, kako se ugrađuju, kako se održavaju i sve što je potrebno da znate pre kupovine.




ŠTA SU TUŠ KANALICE?


Tuš kanalice se postavljaju u tuš kabinama koje nemaju tuš kadice i ugrađuju se direktno u podne pločice. U kombinaciji sa modernim tuš paravanima, kupatilo postaje mala “Spa” oaza u vašem domu. 


Sve češće u modernim kupatilima možemo videti takozvane “zidane” tuš kabine bez tuš kadica samo sa paravanom deluju mnogo veće i otvorenije, a na izgled i mnogo elegantnije. Prednost savremenih tuš kabina pored elegantnog izgleda ogleda se u funkcionalnosti koja dovodi do većeg uživanja u tuširanju. 


Jedna od “sitnica” na koju često zaboravimo i ne razmišljamo o njoj, a koja može u mnogome da poboljša iskustvo i uživanje tokom tuširanja je odvod. Tradicionalni odvodi ne mogu primiti veću količinu vode što može dovesti do nagomilavanja vode, a drugi problem su neprijatni mirisi koji mogu doći iz kanalizacije.


Zato vam kanalice za tuš kabine mogu u tome pomoći, tako što imaju veću propusnu moć pa se voda neće zadržavati, a takođe poseduju i dodatak koji sprečava protok neprijatnih mirisa iz kanalizacije. Pritom, možete ih pronaći u različitim dimenzijama i modelima koji se savršeno uklapaju u svaki enterijer kupatila.



MODELI I DIMENZIJE TUŠ KANALICA


Tuš slivnici (kako se još nazivaju kanalice) se sastoje iz dva elementa, gornji se izrađuje uglavnom od inoxa a donji od kvalitetne plastike. Takođe, postoje dva modela kanalica od kojih se jedni ugrađuju na podu a drugi na zidu.


Danas su u ponudi različiti modeli koji se razlikuju po izgledu, kvalitetu, veličini i to najviše utiče na cenu. U zavisnosti od vaših potreba, dimenzije tuš kanalica kreću se od 55cm pa sve do 95cm (sa razmacima od 5cm). 


Povećana potražnja za modernim slivnicima dovela je do inovativnih modela, pa tako sada možemo birati između više tipova i dizajna kanalica. Najčešći izbor su klasične kanalice za tuš kabine ali postoje i modeli koju u svom gornjem delu imaju kaljeno staklo, ali i modeli u koji se mogu ugraditi i pločice, tako da se dobija jedno jako elegantno rešenje za vaše kupatilo. Najnoviji trend su crne tuš kanalice, koje tuš kabini daju dodatnu dozu elegancije i luksuza.


Uz neke modele dolazi čak i hidroizolaciona traka čime ste odmah u cenovnoj prednosti s obzirom da se zasebna kupovina hidroizolacione trake plaća od 2000 - 3000 dinara. A još dve stvari o kojima morate razmišljati pre kupovine su različite dubine odvoda, kao i količina protoka vode.




PREDNOSTI TUŠ KANALICA


Savremeni tuš slivnici imaju mnogo prednosti, i savetujemo da prilikom renoviranja kupatila ugradite tuš kanalice i promenite staromodni odliv. Navešćemo nekoliko razloga zašto da nas poslušate.


Već smo objasnili da se tuš kanalice postavljaju direktno na pod kod tuš kabina koje nemaju tuš kadice, a omogućava vrlo lak pristup ondosno ulazak i izlazak iz tuš kabine što je jako važno za starije ukućane, decu ali i osobe sa invaliditetom.


Prilikom opremanja kupatila i postavljanja savremenih tuš kanalica ne morate dodatno razmišljati o pločicama i uklapanju sa odvodom, što predstavlja dodatnu glavobolju sa tradicionalnim odvodom koji ima četvorostrani nagib i on se može koristiti samo sa malim pločicama. Tuš kanalice imaju jednosmeran nagib i mogu se uklopiti sa pločicama svih formata. Pritom, tanke su, elegantne i lako ih možete uklopiti sa ostatkom enterijera.


Većina novijih modela poseduje i dodatak koji omogućava protok vode u jednom smeru, a sprečava protok neprijatnih mirisa u drugom smeru, što je velika prednost modernih tuš kanalica u odnosu na stare modele odliva.


Sigurno vam se dešava kada pustite jači mlaz tokom tuširanja da se nakupi voda jer slivnik ne može primiti veću količinu vode. Sa tuš kanalicama taj problem će biti rešen, jer one imaju veću propusnu moć i voda se neće zadržavati. I najkraći modeli od 55 cm širine mogu da prime oko 60 litara vode u minuti, što je savim dovoljno da voda brzo ode iz podnog prostora za tuširanje.


Prilikom izbora nove tuš kanalice savetujemo da izaberete neki od kvalitetnijih modela, a razloga je više. Mnogo je bolje kupiti u startu kvalitetniji model koji će vam trajati jako dugo, nego lošiji koji ćete nakon nekog vremena morati da uklanjate a zamena je teška i iziskuje dodatne troškove. Modeli sa hidroizolacionom prirubnicom koja sigurno povezuje hidroizolaciju sa telom tuš kanalice produžiće vek trajanja vaše tuš kanalice, jer trajnost kanalice zavisi od veze slivnika i hidroizolacije.


I za kraj, vrlo lako se čiste i održavaju. Mnogo je lakši pristup cevima i na taj način vam je omogućeno jednostavnije i češće samostalno čišćenje.



UGRADNJA I ODRŽAVANJE TUŠ KANALICA


Ukoliko ste se odlučili za tuš kanalice, morate znati da se one ugrađuju pre postavljanja pločica tako da morate unapred razmišljati o vrsti ugradnih elemenata prilikom renoviranja kupatila. Sama ugradnja ovih kanalica je jednostavnija i brža u odnosu na staromodni odlivni sistem, ali taj posao svakako moraju uraditi stručne osobe. 


A kao što smo već napomenuli, ne morate brinuti da li ćete moći da postavite pločice ako ste ih već unapred kupili, jer se kanalice mogu ukopiti sa svim modelima i dimenzijama pločica.


Samo čišćenje kanalica za tuš kabine je vrlo jednostavno, lako možete podići poklopac i očistiti je, a takođe možete kupiti dodatak koji skuplja dlake i veće delove kako ne bi otišli u odvod.




VELIKI IZBOR ALCAPLAST I PEŠTAN TUŠ KANALICA


Kao najpouzdanije proizvođače sa najboljim odnosom cene i kvaliteta izvojićemo alcaplast i pešten tuš kanalice. U našoj ponudi na online shopu ali i u našem salonu u Novom Sadu naći ćete veliki izbor tuš kanalica različitog cenovnog ranga, a uz pomoć našeg stručnog osoblja garantujemo da ćete pronaći model koji će vam odgovarati u potpunosti. 


Za sve dodatne informacije i pitanja možete nas pozvati na broj: 021/3022-348.




KONTAKT

  021/3022 348 | 060 02 06 07 6

   Bulevar Patrijarha Pavla 115, Novi Sad

   office@akvadom.rs

RADNO VREME

Pon - Pet / 08:00 - 20:00h
Subota / 08:00 - 16:00h

Matični broj: 21518921
PIB: 111664830
Žiro račun: 160-0000000559349-32 (Banca Intesa a.d. Beograd)