Twitter
Akvadom-logo

Slavine (baterije, česme) za kuhinju i kupatilo - Akvadom Novi Sad

02.12.2020 15:40

Slavine za kuhinju i kupatilo - Sve što trebate znati pre kupovine



Odlučili ste da osvežite i renovirate prostor u kom živite, i sada su vam potrebne slavine za kupatilo i kuhinju. U ovom tekstu daćemo vam sve potrebne informacije koje trebate znati pre kupovine u zavisnosti od vaših potreba i želja.


Izlog u salonu Akvadom sa velikim izborom slavina za kuhinju i kupatila


Živimo u vremenu kada svakog meseca izlaze novi modeli, novi trendovi, pred nama je trenutno veliki izbor slavina (slavina = baterija, česma) za različite namene i prosto ne znamo koju odabrati, a da se posle ne kajemo.


Mi ćemo ovim tekstom pokušati da vam pomognemo pri izboru ali i pri kupovini, jer kod nas možete pronaći sve modele i vrste baterija za lavabo, kadu / tuš kabinu, bide i kupiti ih u salonu u Novom Sadu ili online preko shop-a.


Možda mislite da je kupovina slavine jednostavna, ali verujte nam da nije, postoji mnogo detalja koje trebate znati i na koje treba obratiti pažnju. S obrizom da ne planiramo baš svake godine kupovati nove delove već želimo da to potraje, da za novac koji uložite dobijete ono što ste želeli, potrebno je znati sve o slavinama a detalja je mnogo.


U daljem tekstu pročitaćete sve o najpopularnijim i najkvalitetnijim svetskim proizvođačima slavima koje možete pronaći u Srbiji, o vrstama i modelima slavina za različite namene i njihovim prednostima i manama, o rezervnim delovima i gde sve to možete pronaći i poručiti.



Najpopularniji svetski brendovi slavina


U ovom trenutku postoji jako veliki broj proizvođača širom sveta, što nam donosi i dobru i lošu stranu. Kao lošu stranu možemo navesti veliki izbor, a znamo da što je veća ponuda - teži je izbor. Ali dobra strana velike konkurencije su pristupačnije cene.


Mi ćemo vam predstaviti nekoliko najzastupljenijih i najkvalitetnijih brednova slavina koje možete pronaći u Srbiji, ali naravno i kod nas. To su: Rubineta,Grohe,Hansgrohe,Paini i Rosan. Ovi brendovi daju garanciju na svoj asortiman od 5 godina.


Rubineta je litvanska kompanija, a zahvaljujući kvalitetu, inovativnosti i modernom dizajnu postali su prepoznatljivi širom Evrope. Paleta proizvoda obuhvata širok spektar sanitarnih slavina kao i prateće sanitarne opreme, pri čijoj se izradi posvećuje maksimalna pažnja kvalitetu. 

Vrši se strog odabir materijala i komponenti od najboljih globalnih proizvođača, kontrolu njihovog hemijskog sastava, fizičkih parametara i proizvodnih tehnologija u cilju punog poštovanja standarda kvaliteta.


Grohe je vodeći svetski Premium proizvođač sanitarnih uređaja i globalni brend, posvećen pružanju inovativnih proizvoda za vodu čija se istorija proteže sve do početka 20. veka. Kompanija je dobila današnje ime kada je Fridrih Grohe 1936. godine odlučio da pokrene sopstvenu proizvodnju slavina i odvoji se od očeve firme Hansgrohe.


Grohe trenutno ima udeo od 8% na svetskom tržištu slavina za kupatilo i slavina za kuhinju, uz čak 15% na nemačkom tržištu, a proizvodi ovog brenda prodaju se u 130 zemalja. Kompanija je prva ponudila kupcima jednoručne slavine za toplu i hladnu vodu 1962. godine.


Rosan kompanijaprisutna je na tržištu sanitarnih armatura već više od 20 godina. Pogon za sklapanje proizvoda nalazi se u Kanjiži, Republika Srbija. Uz slavine za kuhinju i slavine za kupatilo proizvodi tuševe i opremu za tuševe, kao i kupatilsku galanteriju. Važan deo ponude su ventili, brinox creva i rezervni delovi, uključujući delove za proizvode koji su nešto stariji i koji su izašli iz garancije.


Slika sa logotipima brendova: Rubineta, Rosan, Grohe i Hansgrohe



Vrste i tipovi slavina


Sada kada znate koji su najpouzdaniji proizvođači, prelazimo na konkretnije informacije vezane za slavine. Kao što smo već napomenuli danas postoji više vrsta slavina za različite prostorije i namene. 


Nekada je bilo mnogo jednostavnije, postojale su univerzalne slavine koje smo mogli da instaliramo i na sudoperi i na lavabou. Danas to nije tako, postoji više vrsta slavina i svaka ima svoju namenu i funkciju.


Prva podela koju možemo napraviti je na slavine za kuhinje i kupatila. U nastavku teksta pokazaćemo vam koji sve tipovi slavina postoje za gore navedene prostorije.




Slavine za kuhinju, sudoperu


Pre nego što krenete sa istraživanjem
slavina za kuhinju (sudoperu), potrebno je da odlučite šta je to što vama treba tj koji su vam zahtevi i kakvu kuhinju imate.


Da li ćete je koristiti svakodnevno u svom domu gde svakodnevno boravite i želite kvalitetnu i modernu bateriju, da li ćete je instalirati na vikendici gde povremeno dolazite pa ne želite neku skuplju varijantu, da li ćete često prati veće posuđe pa vam je bitno da bude visoka i ima dodatne delove, da li želite samo da bude praktična ili uz to želite i moderan dizajn itd.


Kada odgovorite na sva prethodna pitanja, onda možete početi sa istraživanjem različitih modela koji će se uklopiti prevashodno u vaš budžet, vaše potrebe i dizajn. Savetujemo da se ipak bazirate na kvalitet i praktičnost, a da dizajn i boju ostavite na kraju.


Postoji dosta elemenata na koje trebate obratiti pažnju kako bi izabrali odgovarajući model, jer kada uređujemo kuhinju ne planiramo menjati delove svake godine već želimo da to potraje što je duže moguće.


Slavine za sudoperu u boji možete pogledati i kupiti u našem salonu u Novom Sadu (Bulevar Patrijarha Pavla 115) ili na online shop-u.



Slavina za sudoperu sa dve cevi ili tri cevi


Pre nego što krenete sa istraživanjem modela
slavina za sudoperu, potrebno je da utvrdite koji tip vodovodne instalacije imate, poziciju i vrstu bojlera.


Slavine sa tri cevi namenjene su za niskomontažne bojlere sa plastičnim kazanom (nalaze se ispod sudopere) koji ima nizak pritisak, i one poseduju jedan ulaz za slavinu. Jedna cev ide iz zida u slavinu i kroz nju teče hladna voda, druga cev ide iz slavine u bojler i kroz nju takođe teče hladna voda i treća cev ide iz bojlera u slavinu i kroz nju teče topla voda.


U slučaju da je topla voda sprovedena direktno iz vodovoda, odnosno centralnog bojlera, onda je u pitanju visoki pritisak. Takav instaliran bojler, zahteva bateriju sa dve cevi.


Ukoliko imate protočni bojler koji radi pod pritiskom, možete instalirati slavinu sa dve cevi iako se bojler nalazi ispod sudopere. Ali, ukoliko imate bojler sa plastičnim kazanom morate koristiti bateriju za nizak pritisak tj bateriju sa tri cevi.


Slavine sa dve cevi imaju dva ulaza za slavinu, jedan za toplu i jedan za hladnu vodu. Ovakve baterije mora se sprovesti voda direktno iz centralnog bojlera (visok pritisak). Bojleri sa visokim pritiskom su visokomontažni bojleri i ukoliko su male zapremine, nalaze se neposredno iznad sudopere.


Skica kako izgledaju slavine sa dve a kako sa tri creva, povezivanje sa bojlerom



Stojeće i zidne slavine za sudoperu


Sledeća stvar koju trebate odlučiti je da li želite stojeću ili zidnu slavinu.


Ukoliko želite da pratite trend, onda je savet da uzmete stojeću bateriju, koje su sada jako popularne. Danas postoji jako veliki izbor modela stojećih baterija, a posebno trebate obratiti pažnju na visinu slavine. Ukoliko ćete je koristiti često za pranje većeg posuđa trebalo bi da izaberete višu slavinu.


Zidne slavine su sve ređe, uglavnom su dvoručne. Pri izboru zidne baterije potrebno je obratiti pažnju na dužinu creva. One su uglavnom u retro dizajnu, pa ukoliko vam je ambijent u takvom stilu, onda su one pravi izbor za vas.


Slika stojeće slavine za sudoperuSlika zidne slavine za sudoperu



Jednoručne i dvoručne slavine za sudoperu


Jednoručne slavine mogu biti i stojeće i zidne.


Postoji veći izbor jednoručnih slavina koje su danas modernije i traženije. Mnogima je jednostavnije kontorisati toplotu jednom rukom. Kada kupujete jednoručnu slavinu obratite pažnju na ručku, odnosno na to koliko lako je njome rukovati i koliko precizno podešava temperaturu (širi ugao znači i preciznije postavke). Zatim da li se može pomerati, što je bitno kod plitkih sudopera.


Dvoručne slavine su uglavnom zidne.


Baterije sa dve ručke vidjećete u enterijerima u kojima se njeguje tradicionalni stil te u kupatilima gdje su i čisto funkcionalni elementi stilizovani.



Slika jednoručne slavine za sudoperuSlika dvoručne slavine za sudoperu



Tipovi kućišta slavine za sudoperu


Postoji 4 tipa kućišta slavine: lopta, disk, ketridž i kompresija. Prva tri (lopta, disk i kertridž) su sve vrste "bezičnih slavina" jer ne koriste gumene ili neoprenske podloge. Poslednja (kompresija) je vaš osnovni prsten za pranje.


Lopta - mogu se prepoznati jednom drškom koja se kreće preko zaobljene kugle iznad osnove odvoda slavine. U zavisnosti od položaja lopte (poluge) kontroliše protok i temperaturu mešanja vode koja izlazi iz slavine. Zbog broja delova koji čine ovu vrstu slavine, loptaste slavine imaju tendenciju da ističu više od drugih bezičnih slavina.


Disk - najnoviji razvoj moderne tehnologije slavine. One se mogu prepoznati jednim polugom preko širokog cilindričnog tela. Dva keramička diska na dnu komore će se podići i spustiti da bi se kontrolisala zapremina toka vode. Temperatura se kontroliše bočnim okretanjem ručke. Ovi potpornici su visokog kvaliteta, vrlo pouzdani i često ne trebaju popravke.


Ketridž - pokretni kertridž koji se kreće nagore i nadole da reguliše protok. Oni se više prepoznaju po tome kako se osećaju kada rade nego što izgledaju. Za razliku od lopte za kuglicu koju vraćate da biste ga uključili, jednosmerne čaure za kutije sa ručkama rade u pokretu "gore / dole" kako bi podesili volumen vode i "levo / desno" kretanje za temperaturu.


Kompresija - Ove slavine su najčešće najjeftinije, ali su najpre podložne curenju i održavanju. Postrojenja za pranje pod pritiskom mogu se prepoznati po njihovim odvojenim ručkama za toplu i hladnu vodu i njihovo delovanje zahteva da zategnite ručice kako biste zatvorili protok vode.



Slavine za sudoperu sa tušem


Ove slavine su neverovatno praktične i korisne kada je u pitanju pranje posuđa. Pored toga što su korisne za pranje posuđa, jako su dobre i za pranje i održavanje same sudopere.


Postoje 3 vrste slavina za sudoperu sa tušem. Navešćemo ih sada i napisati koje su im mane i prednosti.


1) Slavina sa tušem sa izvlačenjem na dole - Ove slavine su visoke i poseduju veliki luk, a koriste se jednostavnim povlačenjem tuša na dole. 


Prednosti su: jednostavne za rukovanje, dovoljan je jedan pokret, dizajn visokog luka je elegantan, preporučljive za često korištenje i duboke sudopere. 


Dok su im mane što uglavnom imaju kraće crevo, nepreporučuju se u kuhinjama sa niskim pritiskom i kod lošijih/jeftinijih modela tuš može visiti zbog težine pa obratite pažnju na magnet.

2) Slavine sa tušem sa izvlačenjem - Ove slavine najviše podsjećaju na one koje se koriste u kadama.

Prednosti su im: imaju duže crevo i manje prskaju od onih koje se izvlače na dole, imaju niže slavine.


Mana je što za razliku od slavina sa izvlačenjem na dole, ovih slavina nema u velikom broju modela i uglavnom su staromodne. Pa uglavnom biraju sa izvlačenjem na dole zbog modernijeg izgleda.


3) Slavine sa tušem sa strane - Ove slavine se više koriste u Americi recimo, kod nas manje. Kod ovih slavina tuš se postavlja pored glavne slavine i izgledaju kao manje-dodatne slavine.


Prednosti su što jako praktične i poseduju tradicionalni dizajn.


A mane su što imaju manji pritisak i potrebna im je dodatna rupa za ugradnju.


Slika slavine i sudopere na kojoj je žena izvukla tuš i pere voćeSlika sa slavinom i sudoperom na kojoj je žena izvukla tuš i pere povrćeSlika na kojoj je retro slavina sa dodatnim tušem sa strane



Slavine za sudoperu u boji


Da li vam je pored praktičnosti bitan i vizualni izgled slavine? Ukoliko provodite dosta vremena spremajući u kuhinji, sigurni smo da je bilo bitno da kupite modernu i funkcionalnu kuhinju u kojoj će vam biti prijatno.


Danas su jako popularne slavinu za sudoperu u boji, koje se lako uklapaju i dizajn i boju vaše kuhinje. Trenutno među najpopularnijim su crne baterije, koje se sve više kupuju.


Ukoliko imate već sudoperu u boji, a želite da zamenite samo bateriju, možete kod nas kupiti bateriju koja se savršeno uklapa sa bojom postojeće sudopere.




Slika slavine u crnoj bojiSlika slavine za sudoperu u zelenoj bojiSlika slavine za sudoperu u bakarnoj boji



Još nekoliko dodatnih informacija


Za kraj dela vezanog za slavine za kuhinje, daćemo vam par saveta i informacija koji su to modeli najprodavaniji.


Ukoliko želite biti detaljni prilikom izbora i pročitali ste sve gore iznad, već vam je jasno kakvu slavinu treba da uzmete. Bar što se tiče tehnički mogućnosti. Sada ćemo vam dati još saveta kako bi napravili pravi izbor:

  • Kod slavina je bitan udeo bakra jer on daje čvrstinu bateriji

  • Kupujte slavine sa keramičkim ventilom, duže traje i kvalitetniji je

  • Teška slavina ne znači da je kvalitetnija. Neki proizvođači koriste olovo u izradi tela baterije
    što joj daje na težini, a to nije slučaj sa proizvodima naših proizvođača


Sve vrste slavina za kuhinju (sudoperu) možete pogledati i kupiti u našem salonu u Novom Sadu (Bulevar Patrijarha Pavla 115) ili na online shop-u.



Kombinacija sudopere i slavine


Naravno, gde je slavina tu je i sudopera. Deo kuhijskog elementa koji ima najčešću primenu, pored slavine za sudoperu je upravo sudopera.Današnja kuhinja u modernom stilu opremanja ne može se zamisliti bez lepe i velike sudopere.


Najčešće ugrađivane sudopere danas su izrađene od granita, odnosno granitne sudopere, koje svojim dizajnom itekako ulepšavaju kuhinjski prostor. Granitne sudopere su, kao standard, postale time što je tržište tražilo proizvod koji se lako montira, izgleda lepo, a praktičan je iz ugla održavanja i dugovečnosti. 


Sudopere ovog tipa otporne su na lom, na bakterije, ne zadržavaju kamenac na sebi i korišćenje istih je pojednostavljeno. Boje odnosno dezeni granitnih sudopera podsećaju na prirodan kamen, čime se dobija dodatna toplina i prorodnost kuhinjskog prostora.


Sve vrste sudopera možete pogledati i kupiti u našem salonu u Novom Sadu (Bulevar Patrijarha Pavla 115) ili na online shop-u.



Slavine za kupatilo


Za razliku od slavina za kuhinju gde imamo praktično jednu namenu a to je pranje sudova i jednu poziciju u kuhinji, kod slavina za kupatilo imamo više tipova i namena.


Slavine za kupatilo dele se na: slavine za lavabo (umivaonik), slavine za tuš kabine i kadu i slavine za bide.



Slavine za lavabo, umivaonik


Najbolja opcija pri kupovini slavine za lavabo tj umivaonik je da kupujete istovremeno sa umivaonikom. Ako jedno od to dvoje kupujete naknadno postoji veća mogućnost da kompletan izgled i funkcija neće biti kako ste zamišljali. Naravno, ukoliko menjate oba dela.


Ukoliko želite da zadržite umivaonik a da zamenite samo bateriju, potrebno je da pre kupovine utvrdite koliko rupa na umivaoniku ima da bi znali koju slavinu da kupite, sa jednom ili sa dve ručke.


Sve vrste slavina za lavabo (umivaonik)  možete pogledati i kupiti u našem salonu u Novom Sadu (Bulevar Patrijarha Pavla 115) ili na online shop-u.



Jednoručne i dvoručne slavine za lavabo


Jednoručne slavine za lavabo su u smislu korištenja jednostavnije, jednom rukom, pomoću jedne ručke podešavate protok vode i temperaturu. Nezanemarljivo je i to što kod jednoručnih slavina ima manje površine za čišćenje.


Kada kupujete jednoručnu slavinu obratite pažnju na ručku, odnosno na to koliko lako je njome rukovati i koliko precizno podešava temperaturu (širi ugao znači i preciznije postavke). Zatim da li se može pomjerati, što je bitno kod plitkih sudopera.


Dvoručne slavine za lavabo se biraju za lavaboe sa tri rupe, iako za takav lavabo možete uzeti i jednoručnu slavinu ali tada druge dve rupe treba da zatvorite.


Ove slavine videćete u enterijerima u kojima se njeguje tradicionalni stil, u kupatilima gdje su i čisto funkcionalni elementi stilizovani


Slika jednoručne slavine za lavaboSlika dvoručne slavine za lavabo



Senzorske baterije za lavabo


Senzorske baterije za lavabo poznate su i pod nazivom bezkontaktne baterije. Idealne su za opremanje kupatila u javnim objektima zbog ekonomične potrošnje vode i ekološke održivosti. Ove tehnološki unapređene slavine razlikuju se od klasičnih baterija po tome što rade na senzor i što se napajaju iz struje, baterije ili drugog vida energije.




Stojeće i zidne slavine za lavabo


Po načinu ugradnje slavine se dele se na stojeće (usadne) i zidne (uzidne) slavine. 


Stojeće slavine su uspravne, montiraju se na lavabo ili radnu ploču i mogu biti jednoručne ili dvoručne. Uz većinu stojećih baterija u setu dobijaju brinoks creva za vezu.


Zidne slavine se montiraju direktno na zid, odnosno iznad umivaonika, vezuju se na dovod tople i hladne vode, i takođe mogu biti jednoručne ili dvoručne. U setu sa zidnim baterijama dolaze ekscentri i rozetne, kao montažni element.
Slika stojeće slavine za lavaboSlika zidne slavine za lavabo


Visoke stojeće slavine za lavabo


Visoke slavine su predviđene za nadgradni ili ugradni umivaonik. Praktičnije su pri montaži za nadgradni lavabo, odnosno umivaonik bez otvora za bateriju, a monitiraju se na postolje lavaboa, radnu ploču. 


Ove baterije modernog dizajna su jako praktične jer ne prskaju vodu izvan umivaonika, održavaju se lako, daju prefinjen izgled kupatilu i čine ga na izgled atraktivnim.



      Slika visoke stojeće slavine za lavabo u crnoj bojiSlika visoke stojeće slavine za lavabo



Slavine za tuš kabine i kade


Slavine za kadu, odnosno slavine za tuš kabinu su slavine koje se koriste isključivo u kadi ili tuš kabini. 


Razliku pravi to što slavina za kadu ima izlivnu cev kao dodatak na svom telu, dok slavina za tuš kabinu nema izlivnu cev, mada se kupci neretko odlučuju da i u tuš kadu stave model koji ima ispirnu cev. Baterije (slavine) za kadu sa izlivom obično dolaze u setu sa tuš ručicom, tuš crevom i nosačem tuša za koji se tuš ručica fiksira na zid.



Slavine za kade


Slavinu za kadu uvek treba da kupujete posle izbora kade. Ovo je važno upamtiti jer instaliranje slavine zavisi od same kade. Slavine za kadu se mogu ugraditi na tri načina: na zid, na pod i na obod kade.


Na zid se baterije montiraju kada na kadi nema predviđene rupe, ukoliko kada poseduje rupe onda se ugrađuje baterija na kadi. Sada su sve modernije samostojeće kade i kod takvih kada moguće je ugraditi i samostojeće slavine.



Slika slavine za kadu koja se ugrađuje na zidSlika slavine za kadu koja se ugrađuje na pod, pored kadeSlika slavine za kadu koja se ugrađuje na obod kade, sa tri rupe




Slavine za tuš kabine

Slavine za tuš kabine uvek se montiraju na zid, mogu biti jednoručne i dvoručne. Slavina za tuš kabinu nema izlivnu cev, mada se kupci neretko odlučuju da i u tuš kadu stave model koji ima ispirnu cev. 


Uglavnom dolaze sa tuš ručicom, tuš crevom i nosačem tuša za koji se tuš ručica fiksira na zid. Uz neke modele možete dobiti i dodatni uzidni tuš.


Slika slavine za tuš kabinuSlika crne slavine za tuš kabinuSlika slavine za tuš kabinu



Termostatske slavine za tuš kabine i kade


Termostatske slavine su slavine za kade i tuš kabine koje treba da Vam pruže udobnost i dodatnu sigurnost pri korišćenju. Doprinose uštedi energije i vode tako što menjaju mešavinu tople i hladne vode i tako postižu zadatu temperaturu. Takođe, i ovaj tip slavina možete pronaći u našem salonu i online shop-u.


Prednosti termostatskih baterija:

  • Tuš glave imaju limitator protoka na 12 l/min a ručni tuševi na 8l/min.

  • Anti - aerosol funkcija tuš glave smanjuje rizik od bakterija u vazduhu.

  • Silikonske mlaznice ne zadržavaju kamenac i lake su za čišćenje.

  • Jednostavnim potezom na ručnom tušu možete odrediti ugao tuširanja.

  • Glatko tuš crevo ne zadržava prljavštinu i bakterije.



Akvadom - sve slavine za kuhinju i kupatilo na jednom mestu


AkvaDom doo u svom maloprodajnom segmentu deluje kroz salon moderne keramike i opreme za kupatila na adresi Bulevar Patrijarha Pavla 115 (bivši Somborski Bulevar) u Novom Sadu. Dugogodišnjim iskustvom u prodaji opreme za kupatila oformili smo prvi specijalizvan shop za prodaju kupatilske opreme u Novom Sadu.


Na površini od oko 300m2 prodajnog prostora objedinjuje celokupan asortiman uvozne keramike, sanitarija, kupatilskog nameštaja, tuš kabina i tuš paravana, opreme za fino uređenje (renoviranje ili adaptaciju) kupatila pri čemu nije zapostavljen ni instalaterski deo vodovoda i kanalizacije snadbevanjem vodoinstalatera i keramičara. Takođe ostvarujemo saradnju i sa mnogim arhitektama i dizajnerima enterijera.


Ukoliko niste u mogućnosti da posetite naš salon, možete sve proizvode pogledati na našem online shop-u i poručiti vrlo jednostavno.


Ako vam je pre kupovine potrebna stručna pomoć i savet, pozovite nas na broj: 021/3022 348.


Na slici je veliki izlog iz salona Akvadom sa raznim vrstama slavina za kuhinju i kupatilo

KONTAKT

  021/3022 348 | 060 02 06 07 6

   Bulevar Patrijarha Pavla 115, Novi Sad

   office@akvadom.rs

RADNO VREME

Pon - Pet / 08:00 - 20:00h
Subota / 08:00 - 16:00h

Matični broj: 21518921
PIB: 111664830
Žiro račun: 160-0000000559349-32 (Banca Intesa a.d. Beograd)